Παρασκευή 27 Απριλίου
20:00 | Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, Αίγιο
Έναρξη Εν συρμώ 2018.
Εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης «Οι Ελληνικές Εικόνες του Γιάννη Σπυρόπουλου 1950-1960: διάλογος με τον τόπο του».
Λειτουργία της έκθεσης: 28 Απριλίου ως και 31 Μαΐου καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-21:00, πλην Δευτέρας. Παράλληλες δράσεις: Πρωινές επισκέψεις σχολείων, κατόπιν συνεννόησης. Υλοποίηση εκπαιδευτικών παιδικών εργαστηρίων. Επικοινωνία: ΔΗΚΕΠΑ 26910.28210
Θαυμασμός και συγκίνηση στα εγκαίνια της πολύ σημαντικής έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Σπυρόπουλου στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο.
Την Παρασκευή 27 Απριλίου έγιναν τα εγκαίνια μιας πολύ σημαντικής έκθεσης για την Αιγιάλεια. Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση του μεγάλου της ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου «Οι Ελληνικές Εικόνες του Γιάννη Σπυρόπουλου 1950–1960: διάλογος με τον τόπο του». Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στο Αίγιο έκθεση προς τιμήν του μεγάλου αφαιρετικού ζωγράφου, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα έργα από τη δεκαετία 1950 – 1960 που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Γεννημένος το 1912 στην Πύλο, ο Σπυρόπουλος μετακόμισε το 1914 στο Διακοπτό, τόπο καταγωγής της μητέρας του, όπου και έζησε και μεγάλωσε μαζί με τον φίλο και συμμαθητή του, μεγάλο ηθοποιό Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Στην Αθήνα σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα με υποτροφία στην Ecole Nationale de Beaux-arts στο Παρίσι, απ’ όπου συνέχισε το ταξίδι του εκθέτοντας το έργο του σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν σημαντικές παρουσίες. Το Ίδρυμα Σπυρόπουλου με το οποίο συνεργάστηκε η ΔΗΚΕΠΑ για την πραγματοποίηση της έκθεσης ήταν παρόν, με την παρουσία τόσο του Προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος Γιώργο Σορτίκο, όσο και την Διευθύντρια του Ιδρύματος Σπυροπούλου και κριτικό τέχνης Όλγα Δανιηλοπούλου, η οποία συνεργάστηκε όλο αυτό το διάστημα για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Επίσης με την παρουσία τους τίμησαν το Αίγιο ο Γιώργος και Αναστάσιος Βορρές, από το Μουσείο Βορρέ στην Παιανία που συνεργάζεται με το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και στεγάζει την συλλογή των έργων του. Την έκθεση καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος.
Τα εγκαίνια συνόδευσαν γευστικά προσφέροντας εκλεκτούς οίνους τα οινοποιεία της Αιγιάλειας Αχαιών Οινοποιητική, Οινοποιείο Τετράμυθος και CAVINO.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, έως το τέλος Μαΐου, θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό σχεδιασμένο από την εικαστικό Λία Πέτρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σπυροπούλου. Η έκθεση είναι ανοιχτή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης στο 26910.28210. Συνοδευτικά στην έκθεση προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του ζωγράφου.
Η διοργανώτρια ΔΗΚΕΠΑ καλεί όλους τους Αιγιαλείς να επισκεφτούν την έκθεση, καθότι η αξία της τέχνης, σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, κυρίως όταν η τέχνη ξεπερνά τα όρια της αναπαράστασης και μας οδηγεί στους δυσανάγνωστους δρόμους της αφαίρεσης, όπως αυτούς που χάραξε ο Γιάννης Σπυρόπουλος.
Επιμέλεια έκθεσης: Όλγα Δανιηλοπούλου – Νάνσυ Χαριτωνίδου.
Φωτογραφίες από τα εγκαίνια:
Μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής «Οι Ελληνικές εικόνες του Γιάννη Σπυρόπουλου: διάλογος με τον τόπο του»
Πάνω από 250 μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Αιγιάλειας έχουν ήδη επισκεφθεί την έκθεση και έχουν συμμετάσχει στο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από το Ίδρυμα Σπυρόπουλου ειδικά για την έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου.
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας λειτουργούν σαν «σφουγγάρια γνώσης», κυρίως όταν αυτή προσφέρεται με ψυχαγωγικό και διαδραστικό τρόπο, όπως κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα παιδικών εργαστηρίων για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι, μετά την ξενάγηση των σχολείων στον χώρο της έκθεσης, ακολουθεί η πραγματοποίηση του παιδικού εργαστηρίου σε διαμορφωμένη αίθουσα στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου. Τα παιδιά, κατόπιν της ανάλυσης που έχει προηγηθεί πάνω στους πίνακες του Σπυρόπουλου, ζωγραφίζουν στο ειδικά σχεδιασμένο έντυπο που τους διανέμεται, τα δικά τους έργα και μετατρέπονται σε μικρούς καλλιτέχνες! Η έκδοση του συγκεκριμένου παιδικού καταλόγου και εντύπου σχεδιάστηκε από την εικαστικό Λία Πέτρου στο πλαίσιο της έκθεσης.
Μετά την επίσκεψή τους τα παιδιά παίρνουν μαζί τους τις καρτέλες με τα έργα τους σε ένα ειδικά διαμορφωμένο φάκελο που παρέχει, μαζί με ένα μικρό γλωσσάρι, μια πρώτη γνωριμία με τον Σπυρόπουλο και το έργο του ώστε να εμπνευστούν περαιτέρω και να κρατήσουν στις μνήμες του το σημαντικό αυτό γεγονός στο οποίο έγιναν και τα ίδια κοινωνοί. Στο υλικό συμπεριλαμβάνεται ειδικό αφιέρωμα- εφημερίδα για τον Σπυρόπουλο, το έργο του και την αναδρομική έκθεση, το οποίο δημιούργησε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στηρίζοντας τις δράσεις «Εν συρμώ 2018» ως μεγάλος χορηγός επικοινωνίας.
Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου Αιγίου, έχοντας εντυπωσιαστεί από την έκθεση και τον Σπυρόπουλο, ζωγράφισαν τις εμπνεύσεις τους δημιουργώντας έργα με την υποστήριξη της εικαστικού του σχολείου Μαρκέλλας Κουφουδάκη, ζήτησαν και τους παραχωρήθηκε αίθουσα στο ισόγειο του Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου και ήδη εκθέτουν τις δημιουργίες τους, καλώντας μας να επισκεφτούμε και αυτή την έκθεση!
Η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής «Οι Ελληνικές εικόνες του Γιάννη Σπυρόπουλου: διάλογος με τον τόπο του» συνεχίζεται ως τις 31 Μαΐου στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εν συρμώ 2018 – Γιορτές του Οδοντωτού». Στην έκθεση παρουσιάζονται και έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό και έχουν άμεση σύνδεση με το Διακοπτό, τα Καλάβρυτα, τον Οδοντωτό και τις περιοχές που επηρέασαν το έργο του ζωγράφου, καθ’ ότι ο Σπυρόπουλος πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στον τόπο καταγωγής της μητέρας του, το Διακοπτό.
Η διοργανώτρια των εκδηλώσεων ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την ως τώρα ανταπόκρισή τους και προσκαλεί και άλλα σχολεία να συμμετάσχουν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α στο 26910 28210. Υπεύθυνη συντονισμού: Νάνσυ Χαριτωνίδου.
Φωτογραφίες από εκπαιδευτικές δράσεις