Σάββατο 28 Μαΐου 2017

Μ’ ένα αφιέρωμα στην τέχνη και τα συναισθήματα που δημιουργεί η απαράμιλλη ομορφιά του Φαραγγιού και ο Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων που διασχίζει αυτή τη μοναδική διαδρομή, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Εν συρμώ 2017- The art train».

Η έκπληξη που επιφύλασσαν οι διοργανωτές ήταν η παρουσίαση του έργου «Εικόνα» (19Χ45 εκ.) του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου.

Το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου στο Πνευματικό κέντρο Διακοπτού, παρά τον βροχερό καιρό η τοπική κοινωνία τίμησε δυο σπουδαίες προσωπικότητες που έζησαν στο Διακοπτό και υπηρέτησαν την τέχνη από διαφορετική σκοπιά ο καθένας, μένοντας για πάντα στην ιστορία.

Ο Γιάννης Σπυρόπουλος, ο διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος ζωγράφος που έζησε από πολύ μικρός στο Διακοπτό, στενός φίλος του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, αφού γεννήθηκαν την ίδια χρονιά, εμπνεύστηκε από τη μαγεία της φύσης και το φαράγγι και δημιούργησε εκεί τα πρώτα του έργα.

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο κορυφαίος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Διακοπτό, έκλεισε στην ψυχή του τα χρώματα της φύσης και το γαλάζιο της θάλασσας της γενέτειράς του και τα έδωσε απλόχερα στην τέχνη του, σκορπίζοντας γέλιο και συγκίνηση σε όλους.
«Ζήσαμε μια μαγική διαδρομή και νιώσαμε συναισθήματα που δεν είχαμε φαντασθεί…» τόνισε η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, συμπληρώνοντας «Είναι ευθύνη όλων μας να αναδείξουμε όλους τους θησαυρούς της Αιγιάλειας και να κάνουμε την περιοχή μας προορισμό με ταυτότητα και αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά». Προέτρεψε δε τους Διακοφτίτες να έχουν ενεργητική συμμετοχή σε όλες τις δράσεις που ενισχύουν την πρόοδο της περιοχής και ευχαρίστησε για άλλη μια φορά όλους τους συντελεστές του προγράμματος.

Για το βιογραφικό του Γιάννη Σπυρόπουλου και τους σταθμούς της τέχνης του μίλησε η εικαστικός, επιμελήτρια εκθέσεων και στέλεχος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Νάνσυ Χαριτωνίδου, ενώ πτυχές από τη ζωή του ανέπτυξε ο Διακοφτίτης Διεθνολόγος-Σύμβουλος Επικοινωνίας Χρήστος Φαϊλάδης, που είχε την τύχη να γνωρίσει τους δυο φίλους. Παρουσίασε αποσπάσματα από την κοινή τους ζωή, με ιδιαίτερη αναφορά στα ανέμελα παιδικά τους χρόνια.


Ακολούθησε προβολή με αποσπάσματα από τις ταινίες του Διονύση Παπαγιαννόπουλου και η εκδήλωση έκλεισε με κεράσματα και ευχές από όλους να είναι οι επόμενες εκδηλώσεις το Μάιο του 2018 πρωτότυπες και συναρπαστικές, με χιλιάδες επισκέπτες που θα ταξιδέψουν με τον Οδοντωτό και θα ζήσουν τη μαγεία της διαδρομής.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι κ.κ. Βασίλης Χριστόπουλος-Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Τρύφωνας Λίβας-πρώην Δήμαρχος Διακοπτού, Γιάννης Καραπαναγιώτης-Πρόεδρος «Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Διακοπτού», τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Παπαγεωργίου, Κατερίνα Νομικού-Σπανού, Μίνα Μπουρούσα, Αθανασία Τασσινού, ο συνεργάτης της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Σωτήρης Μπόλης, ο Πρόεδρος της «Θεατρικής Ομάδας Διακοπτού» Γιώργος Γεωργόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου «Νέα Πνοή» Βάσω Καραπαναγιώτη-Βούλγαρη και μια από τις εναπομείνασες συγγενείς του Γιάννη Σπυρόπουλου κα Γιώτα Νικολοπούλου.
Για την υλοποίηση του έργου συνεργάστηκαν οι φορείς: Δήμοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ, Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας-Ακράτας, Σύλλογος Φίλων Οδοντωτού Διακοπτού κ.α., με ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.. Το πρόγραμμα έθεσε υπό την αιγίδα του το Υπουργείο Τουρισμού.


 

Ανακοίνωση Λήξης Εκδηλώσεων

21:00 | Σταθμός Διακοπτού

Τοπικές γεύσεις και μουσικά ακούσματα.

Λήξη των εκδηλώσεων «Εν συρμώ 2017 – The art train».

20:00 | Πνευματικό κέντρο Διακοπτού

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, «Ο πρίγκιπας του θεάτρου και του κινηματογράφου».

Η τοπική κοινωνία τιμά τον μεγάλο ηθοποιό, θυμάται τη ζωή του και τα παιδικά του χρόνια στο Διακοπτό αλλά και τη  μεγάλη αγάπη του για τον τόπο.

Προβολή αφιερώματος με χαρακτηριστικές σκηνές από τις ταινίες του στον ελληνικό κινηματογράφο.

19:00 | Πνευματικό Κέντρο Διακοπτού

Γιάννης Σπυρόπουλος, «Άπλωσα το σκοτάδι για να βρω το φως».

Η τοπική κοινωνία τιμά τον μεγάλο ζωγράφο, θυμάται τη ζωή του, τα παιδικά του χρόνια στο Διακοπτό αλλά και τα πρώτα έργα που δημιούργησε εδώ. Συζητήσεις και παρουσιάσεις:

«Γιάννης Σπυρόπουλος: από τη μελέτη και την ερμηνεία του φυσικού κόσμου στο Διακοφτό, στο ανέβασμά του στον οικουμενικό προορισμό της Τέχνης». Παρουσιάζει ο Χρήστος Φαϊλάδης, Διεθνολόγος – Σύμβουλος Επικοινωνίας .

«Γιάννης Σπυρόπουλος, ο κλασσικός της αφαίρεσης». Παρουσιάζει ο Δρ. Γιάννης Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου .

Γιάννης Σπυρόπουλος, Γέφυρα στον Οδοντωτό: